מהי אוגמנטציה?

השתלת שיניים הוא הפתרון הטוב ביותר לחוסר שן, בעזרת שתלים דנטליים אפשר לשקם שן אחת או קשת שיניים שלמה במגוון שיטות. אך באחוז מסוים מהמטופלים יש צורך בהליך מקדים – אוגמנטציה. מהי אוגמנטציה? מתי היא נדרשת?

מתי צריך לעשות אוגמנטציה?

השיניים הטבעיות שלנו הן חלק ממערכת עצם הלסת-שן, הן מקובעות בחוזקה בתוך עצמות הלסת המספקות לשורשי השיניים אחיזה ותמיכה בזמן לעיסה. עצמות הלסת הן רקמה חיה שנתונה לשינויים בשל תנאים בחלל הפה ובריאות השיניים. ככל שאנו מתבגרים, עצמות הלסת עוברות תהליך טבעי של דילול וספיגה. בנוסף, אובדן שן יגרום לספיגת העצם באזור בשל חוסר עומסי לעיסה. כלומר, הגוף מזהה את חוסר השן ו"חוסך" משאבים. כאשר רוצים להחליף שן שאבדה בשל עקירה או מחלה הפתרון הטוב ביותר הוא השתלת שיניים. כדי להחדיר את השתל יש צורך בגובה ועובי עצם מספק. כאשר רופא השיניים מזהה שהעצם אינה גבוהה או עבה מספיק ישנו חשש שאין לשתל מספיק מקום כדי להיאחז בחוזקה בעצם ולכן יש צורך באוגמנטציה (עיבוי) של העצם באזור. האוגמנטציה נעשית על ידי החדרת תחליף עצם ממקור טבעי (עצמי או מקור בעל חיים) או סינטטי.

איך תחליף העצם עובד?

רופא השיניים מחדיר את תחליף העצם לאזור בו נדרשת אוגמנטציה. לאחר השתלת תחליף העצם מתחיל תהליך בו רקמת עצם טבעית מחליפה לאט לאט את התחליף כך שבסופו של דבר העצם כולה מקשה אחת ומלאה. ישנם מקרים בהם מושתל בלוק עצם, פיסת עצם שלמה אך אלו נעשים רק במקרים של חוסר עצם מאוד משמעותי והם פחות נפוצים.

אוגמנטציה לשימור רכס

שימור רכס הוא טיפול מונע הנעשה מיד לאחר עקירת שן. המטרה היא למנוע את הצורך בהשתלת עצם בעתיד. ההליך נעשה מיד לאחר העקירה, הרופא משתיל את תחליף העצם בכיסוי ממברנה שמונעת חדירה של רקמות רכות אל אזור ההשתלה. פעולה זו שומרת על הנפח והצורה של העצם ובתקווה תמנע את הצורך באוגמנטציה נוספת בעתיד.

אוגמנטציה מושהית (מאוחרת)

במידה ולא נעשה שימור רכס מסיבות שונות ניתן לעשות אותו כהכנה להשתלת שיניים גם בשלב מאוחר יותר, מכאן שם ההליך – אוגמנטציה מושהית. במהלך ההשתלה רופא השיניים מפשיל את עור החניכיים לחשיפת העצם ומבצע אוגמנטציה אנכית או אופקית (לעיתים שילוב של השניים) בהתאם לצורך. ישנם מקרים בהם אפשר לבצע השתלת שיניים מיד לאחר האוגמנטציה ואילו במקרים אחרים מומלץ להמתין לאיחוי מלא של העצם לפני החדרת שתל.

הרמת סינוס

סוג של אוגמנטציה למטרת השתלת שתל דנטלי להחלפת שן אחורית עליונה. הסינוסים ממוקמים מעל האזור בו יש לבצע את ההשתלה. במטופלים להם עצם דקה במיוחד באזור זה ישנו חשש כי השתל יחדור את רצפת הסינוס. מצב זה אינו רצוי מכיוון שהוא יגרום הן לכישלון ההשתלה והן למגוון בעיות בסינוסים עצמם. כדי להכין את האזור להחדרת השתל הרופא יבצע הרמה עדינה של רצפת הסינוס ויפנה מקום לתחליף העצם. לאחר איחוי ניתן להחדיר שתל דנטלי.

האם אוגמנטציה מומלצת לכל מטופל עם חוסר עצם?

השתלת עצם נדרשת בכ-40% מהמטופלים שזקוקים להשתלת שתלים דנטליים. אך לא כל מטופל מתאים להליך וישנם מטופלים להם הוא לא מומלץ. הסיבות כוללות חשש מכישלון ההשתלה בשל מצבים בריאותיים כגון סוכרת לא מאוזנת, נטילת תרופות מסוימות, מטופלים העוברים טיפולים אונקולוגיים, מטופלים מבוגרים מאוד וסיבות נוספות. מרפאת שיניים מקצועית לה צוות מומחים מנוסה תוכל להציע פתרונות גם עבור מטופלים להם לא מומלץ לעבור אוגמנטציה לשיפור איכות חייהם ושיקום קשת השיניים.